PCOS Awareness month 💚

Del 3:

PCOS och övervikt

💚 Det är vanligare med övervikt/obesitas hos kvinnor med PCOS.

💚 För kvinnor med PCOS och övervikt eller obesitas har viktminskning en positiv effekt på syndromet. Detta uppnås med kostbehandling med fokus på hälsosam energireducerad kost, helst i kombination med motion.

💚 Det finns teorier om att den hormonella rubbningen hos kvinnor med PCOS, påverkar aptitregleringen och i viss mån stimulerar aptit, vilket kan försvåra en viktnedgång. Detta finns även visat i vissa studier.

💚 Därav blir det extra viktigt att fokusera på mättande mat, måltidsordning och hållbara kostomläggningar.

💚 En god kosthållning och motion kan även förebygga eller behandla eventuellt högt blodtryck, höga blodfetter, insulinresistens/typ 2 diabetes (metabola sjukdomar), vilket det finns ökad risk för hos kvinnor med PCOS.

💚 En viktnedgång kan även göra att ägglossningen återkommer och att mensen blir regelbunden.

💚 Motion i sig, även utan en viktnedgång, kan också leda till att mens kommer åter och att man vid en fertilitetsbehandling har lättare att svara på ägglossningsstimulerande

behandling.

💚 Således är regelbunden fysisk aktivitet tillsammans med en hälsosam kost, utifrån preferenser och förutsättningar, framgångsfaktorer för behandling av PCOS och / eller övervikt.

💚 Önskar du hjälp av vår dietist (som är nischad på PCOS, övervikt/obesitas och metabola sjukdomar) för att lättare kunna uppnå ovanstående, kontakta oss på info@goteborgsivfklinik.se eller boka tid direkt via vår hemsida. Du kan även läsa mer på vår hemsida om de olika behandlingspaket vår dietist erbjuder.

www.gfcs.se , www.goteborgsivfklinik.se

Följ oss: instagram -Göteborgs IVF Klinik

Följ oss: facebook-Göteborgs IVF Klinik