Behandlinsprocessen vid IVF

En IVF-behandling börjar med en hormonstimulering, då äggblåsor stimuleras till att mogna fram med hjälp av injektioner av hormoner som normalt förekommer vid varje menscykel. Utmognaden av antalet äggblåsor följs med hjälp av ultraljud. När tillräckligt många blåsor mognat fram till lagom storlek planeras dag för äggutplock.

Äggutplocket

Hos oss sker äggutplocket på morgonen/förmiddagen och då vi månar om sekretessen får du och eventuell partner ett eget vilorum där du/ni håller till innan och efter äggutplocket. När du kommer till kliniken kontrolleras ID och du får byta om till en spa-rock som du har på dig under äggutplocket. Eventuell partner lämnar antingen in medhavt spermaprov till laboratoriet eller så lämnas provet på kliniken. När du bytt om till spa-rocken får du en PVK (perfier venkateter) för att vi ska kunna ge dig läkemedel direkt in i blodet. Strax innan du får komma in på salen får du gå och kissa en sista gång så att du har minimalt med urin i blåsan. Väl inne på salen kontrolleras ID igen och embryologen presenterar sig. Sedan kontrolleras blodtryck, puls och syremättnaden i blodet. Innan läkaren lägger lokalbedövningen i slidan får du smärtlindring via PVK:n. Under tiden som bedövningen verkar görs ultraljud och dina äggblåsor räknas på nytt.
Vid äggutplocket sugs vätskan i alla mogna äggblåsor (folliklar) ut med hjälp av en tunn aspirationsnål via vaginan. I genomsnitt får man vanligen ut ägg ur 80 % av de mogna äggblåsorna, beroende på kvinnans äggreserv, ålder och variation från kvinna till kvinna. Första ägget visas på en skärm i salen så att du kan se det. När äggutplocket är klart får du komma tillbaka ut till ditt vilorum. Så snart alla äggen är räknade får du/ni reda på hur många ägg som har kunnat plockas ut. Innan du/ni går hem får ni muntlig och skriftlig information om antal ägg, spermaprovsvar och fortsatt planering.

Spermiernas resa

Befruktningen
Vid äggutplocket samlas äggen i odlingsskålar och förvaras i ett värmeskåp (inkubator). Efter några timmar befruktas äggen med standard IVF (spermier och ägg sammanförs i odlingsskålen och spermierna får själva hitta fram till ägget) eller med mikroinjektion (ICSI).
Vid ICSI väljer embryologen ut en morfologiskt normal spermie som simmar bra och injicerar denna i ägget. Endast de ägg som är mogna kan ha möjlighet att befruktas. Om ägget är moget ser man först i samband med ICSI, om detta utförs.
Om ägget blir befruktat kan man dagen efter äggutplocket se två förkärnor (pronuclei) med arvsmassan, där den ena kommer från spermien och den andra från ägget. Under dagen kommer det befruktade äggens pronuclei smälta ihop och den första celldelningen sker. Det befruktade ägget blir nu ett embryo. I genomsnitt blir enligt studier ca 65-70 % av de mogna äggen normalt befruktade.

Odlingen

De följande dagarna delar sig embryot vidare, varje cell delar sig ungefär en gång per dygn. Eftersom första delningen sker på eftermiddagen dag ett (dagen för äggutplocket är dag noll) bör det dag två vara fyra till sex celler och dag tre åtta till tolv celler, om embryot delat sig optimalt.
Embryona odlas i inkubator med time lapse teknik vilket möjliggör övervakning utan att störa dem i sin odlingsmiljö. Man kan då se hur och när cellerna delar sig och utifrån det och andra parametrar avgöra vilket embryo som har störst sannolikhet att ge upphov till en graviditet.

Vilken dag blir bäst för återförande?

Vid äggutplocket ges en preliminär dag för att komma för återförande av embryo till livmodern. Oftast ger vi preliminärt tid för återförande dag två eller tre.
Eftersom utvecklingen ger information från dag till dag, får man som patient vara beredd på att den planerade dagen för återförande kan komma att ändras. Detta eftersom vi vill maximera graviditetschanser och återföra den dag som ser ut att ge bäst graviditetschans för den aktuella patienten. Det kan bli så att vi meddelar att senast på förmiddagen samma dag som det preliminära återförandet om att vi vill flytta dagen för återförande. Dag ett (dagen efter äggutplocket) ser man hur många embryon som befruktats normalt. Om minst fem ägg befruktats och det inte är speciella omständigheter eller önskemål från patienten brukar vi rekommendera långtidsodling till blastocyststadiet, dag fem, innan man gör återförandet. Chansen att ett embryo då utvecklar sig fint till dag fem är i genomsnitt 85 %, om det finns fem normalt befruktade ägg dag ett. Det sker en naturlig selektion under odlingen, där de bästa embryon växer vidare medan andra kan avstanna i utvecklingen och inte har en chans att ge upphov till en graviditet.
Om färre en fem ägg befruktats normalt dag ett rekommenderar vi återförande dag två eller tre, för att optimera chanserna till en graviditet. Redan dag två eller tre kan de embryo med störst potential att ge upphov till en graviditet skilja ut i sin utveckling. Återförande kan då också göras med mycket bra graviditetschans. I genomsnitt blir 40 % av de normalt befruktade äggen blastocyster, men stora variationer föreligger från par till par och ibland även från behandling till behandling.

Återförandet

När man återför ett embryo till livmodern timas embryots ålder med livmoderslemhinnan och vid återförandet fångas embryot upp i en tunn fin kateter som införs via slidan genom livmodertappen upp i livmoderhålan där det placeras. Embryot kommer sedan att förflyttas sig runt och hitta sin optimala plats för att fästa in i livmoderslemhinnan.
Ett graviditetstest tas 14 dagar efter återförandet.
Missfallsrisken är samma vid IVF som vid spontan graviditet, IVF ökar chansen till graviditet, medan missfallsrisken är densamma.

Vilka är chanserna till graviditet?

Graviditetschanserna vid återförande dag två eller tre är desamma, i genomsnitt 30 %, om kvinnan är i genomsnitt 35 år och om det finns ett embryo av god kvalitet.
Graviditetschanserna vid återförande av en blastocyst är i omkring 50 %, om kvinnan är i genomsnitt 35 år.
Ju äldre kvinnan är, desto lägre blir graviditetschansen, eftersom att antalet ägg minskar med åldern och att äggen till större del blir genetiskt onormala allteftersom åren går. Dessutom ökar risken för missfall med åldern. Vid IVF är missfallsrisken samma som i en vanlig spontan graviditet, missfallsrisken kan således ej minskas med IVF. IVF ökar sålunda chansen till graviditet genom att flera ägg utplockas samtidigt, alla äggen befruktas samtidigt, alla odlas vidare och de bästa embryona återförs och/eller nedfryses.

Vad händer med övriga embryon som inte återförs?

Om fler embryon finns av god kvalitet på dag fem eller sex, vilket är den tid de längst odlas, fryses dessa ned. Om kvinnan ej blivit gravid vid det första återförandet kan ett fryst embryo tinas återföras till livmodern i en senare menscykel. Av våra patienter får omkring 50 % en eller flera blastocyster till frysen, chanserna ökar ju yngre kvinnan är och ju bättre äggreserv hon har.
Ett fryst embryo har 90 – 95 % chans att klara upptiningen generellt i Sverige, vi har en överlevnad på 98 %.
I Sverige får ett fryst embryo förvaras i upp till tio år och enligt riktlinjerna idag får embryon återföras till livmodern fram till att kvinnan är 44 år, men ej fyllda 45.
Man kan inte se med blotta ögat könet på embryot under odlingstiden.